Ben je nou ondernemer volgens de Belastingdienst of niet?

Wetten, regels, voorschriften en beperkingen. In de meeste gevallen is het heel duidelijk dat je aan bepaalde regels moet voldoen, maar in andere situaties is het vissen naar een antwoord. Wie op de website van de Belastingdienst kijkt, die vraagt zich al af of ‘ondernemer’ wel de correcte term is aan de hand van de criteria voor ondernemerschap.

Want hoe zit het wanneer je alleen een website hebt en geen producten verkoopt? Of wanneer je een kleine werkplaats hebt en alleen aan het werk gaat voor vrienden of familie? Wat zijn de eigenlijke criteria voor het ondernemerschap volgens de Belastingdienst en wanneer word jij als ondernemer aangemerkt?

Jezelf ondernemer noemen betekent niets

Wanneer je jezelf ondernemer noemt, doet de Belastingdienst hier niets mee. Er wordt gekeken naar een aantal criteria voor ondernemerschap om te kijken of je wel of geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Zo moeten de activiteiten zich afspelen binnen het ‘economisch verkeer’ en moet er winst verwacht worden voordat je in aanmerking kunt komen voor de titel ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Een aantal punten waar naar gekeken wordt door de Belastingdienst:

  • Er moet sprake zijn van structurele winst en winstverwachting;
  • De onderneming moet verschillende opdrachtgevers hebben en een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben;
  • Je moet relatief veel tijd investeren in het bedrijf om ondernemer te heten;
  • Er moet gewerkt worden aan reclame, promotie of andere manieren om nieuwe klanten aan te trekken;
  • Jij moet zelf aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming;
  • Er moet kapitaal aanwezig zijn.

Om het wat lastiger te maken, hoeven niet alle criteria voor ondernemerschap afgevinkt te worden. Antwoord je slechts één of een paar keer ja? Ook dan kan de Belastingdienst besluiten dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Wanneer ben ik dan een ondernemer voor de btw?

De criteria voor ondernemerschap met het oog op de btw zijn veel milder. Wanneer je zelfstandig werkt en hier inkomsten uit haalt op regelmatige basis, dan merkt de Belastingdienst je vaak al aan als ondernemer voor de btw.

Heb je een klein bedrijfje met wat websites en maak je hier wel winst mee, maar valt de winst laag uit en is er geen structurele winst? Dan ben je wél ondernemer voor de btw, maar voldoe je niet aan de criteria voor ondernemerschap voor de inkomstenbelasting.

Heb je een werkplaats en help je vrienden of familie zonder hierbij winst te maken? Dan ben je geen ondernemer volgens de Belastingdienst, maar voer je een hobby uit.

Waarom is dit van énorm belang voor jou?

Allereerst is het belangrijk om te weten binnen welke wetten en regels je valt. Daarnaast kun je de btw aftrekken wanneer je wel als volwaardig ondernemer gezien wordt. En hoef je weer niets te betalen wanneer je totaal niet als ondernemer ingeschaald wordt door de Belastingdienst.

In alle gevallen is het van groot belang om een administratie bij te houden. Ook wanneer je volgens de Belastingdienst op dit moment géén ondernemer bent. Met de enorme lijsten aan voorwaarden en beperkingen kan het maar zo gebeuren dat je volgend jaar wél ondernemer bent. Of juist ondernemer wilt worden en dan de gemaakte kosten op kunt voeren om geld terug te krijgen van de belastingen.

Weet je nu echt niet meer of je wel of geen ondernemer bent? Jouw fiscaal adviseur heeft het antwoord voor je. Neem direct vrijblijvend contact op voor meer informatie en antwoord op de vragen die je bij de Belastingdienst niet kunt vinden.