Werkbare managementinformatie verkrijgen door de juiste data

In elke onderneming moeten keuzes gemaakt worden. Daarbij is werkbare managementinformatie onmisbaar. Zonder de juiste gegevens kun je immers nooit een goede inschatting maken over het uitbreiden van het personeelsbestand. Het executeren van die overname. Of het doen van de investering die je al tijden uitgesteld hebt omdat je niet weet of het de juiste beslissing is voor jouw onderneming. Met actuele data is het verkrijgen van werkbare managementinformatie wél mogelijk. Maar hoe doe je dat nou precies?

Data verkrijgen voor werkbare managementinformatie

Voordat de data ingezet kan worden, is het van belang om te kijken naar de manier waarop deze informatie verkregen wordt. De meest logische plek is jouw onderneming zelf – en dan met name jouw boekhouding. Wanneer de administratie op orde is, heb je een geweldige plek om direct relevante en actuele data te verkrijgen, die je om kunt zetten naar werkbare managementinformatie. Hierbij zijn wel een aantal punten van belang:

  • De boekhouding moet actueel zijn; alle gegevens moeten verwerkt zijn
  • Er moet gebruik gemaakt worden van een boekhoudprogramma waarmee uitgebreide rapporten uit te schrijven zijn

En dan heb ik direct de managementinformatie die ik nodig heb?

Op deze manier heb je de data waarmee je de ideale basis voor beslissingen en keuzes hebt. Maar het is niet direct een cirkel van Deming of een uitgebreide handleiding. Een resultatenrapport of kwartaaloverzicht is een blad vol met getallen. Die getallen moeten omgezet worden naar concrete richtlijnen of een duidelijk beeld van de exacte mogelijkheden.

Zo kun je tal van cijfers opstellen rond de liquiditeit of de solvabiliteit van de onderneming. Dat zijn de cijfers waar investeerders interesse in hebben – en het zijn de cijfers die als werkbare managementinformatie aangemerkt kunnen worden.

Hoe zet je dit nou zelf eenvoudig in?

Het lijkt wellicht iets dat alleen geschikt is voor grotere bedrijven, met een complete afdeling die zich hiermee bezighoudt. Maar dat is niet hoe het echt zit. Ook in een kleiner bedrijf – zelfs voor zzp – is dit van belang. Je kunt hier zelf relatief makkelijk mee beginnen door de administratie eens echt op orde te zetten. Wanneer jij met een paar klikken op de knop exact kunt zien hoeveel er maandelijks verdiend is en hoeveel geld er uit het bedrijf gegaan is, dan heb jij ook direct managementinformatie waarmee je aan de slag kunt.

Zo wordt het bijsturen, uitbreiden of aanpassen van de bedrijfsstructuur aanzienlijk makkelijker. Heb je hier assistentie bij nodig of wil je dat iemand kijkt naar jouw data om er werkbare managementinformatie van te maken? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.