Een zzp’er en administratie

Een zzp’er en administratie – een gouden kans voor jou?

Een zzp’er en administratie, het is vaak een kwestie van een haat-liefdeverhouding waarbij haat het toch vaak wint. Alle bonnetjes inboeken, facturen op de juiste manier opmaken en rapporten aanleveren. Het is niet wat jij graag wilt doen als zzp’er. Je bent je bedrijfje begonnen om omzet te genereren en daaruit winst over te houden om goed van te kunnen leven. Toch hoort daar een flink deel administratie bij. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat het een gouden kans is voor jouw onderneming.

Een zzp’er en administratie, een gedwongen huwelijk

Als zzp’er wil je graag aan het werk voor je klanten. Je wilt deadlines halen en geld verdienen. Toch is het verstandig om genoeg tijd en aandacht te besteden aan de administratie. Hoewel de Belastingdienst geen vaste eisen stelt (op een ‘deugdelijke’ variant na), is de administratie de basis van een gezonde onderneming. Je wilt weten hoeveel je kunt factureren, hoe het crediteuren- en debiteurenbeleid ervoor staat en welke marges je hebt. Aan de hand van die cijfers kun je de juiste beslissingen nemen.

De juiste administratie laat zien:

  • Wie er nog niet betaald heeft;
  • Welke rekeningen betaald moeten worden;
  • Wat de omzet per periode is en de winst;
  • Welke marge de onderneming heeft;
  • Waar de grootste kostenposten zitten;
  • Hoeveel belasting er betaald moet worden;
  • En meer.

Daarnaast heeft een goede administratie nog een aantal voordelen. Wil je Belastingdienst de boekhouding zien (om welke reden dan ook), dan is een correcte administratie dé manier om direct verder te kunnen met je onderneming. Maak je daarnaast gebruik van de juiste aftrekposten en voer je alle btw op de juiste manier op? Dan weet je ook nog eens zeker dat je niet te veel betaalt.

Administratie zelf doen of liever uitbesteden?

Aangezien een zzp’er en administratie vaak niet lekker samengaan, overwegen veel mensen om de boekhouding uit te besteden. Op die manier kun je immers gewoon aan het werk voor je klanten. Hoewel je de administratie vaak zelf digitaal en op papier goed bij kunt houden, is een financieel adviseur vaak een aanwinst. Lang niet elke ondernemer weet hoe de cijfers in de administratie geïnterpreteerd moeten worden. Misschien is dat nu nog geen probleem, maar wat gebeurt er wanneer je vreemd kapitaal aan wilt trekken? Of voor een keuze komt te staan die heel je onderneming verandert, zoals internationaal actief worden of een bedrijfsovername? En wat doe je wanneer de Belastingdienst jouw cijfers in wil zien?

SAFInsights helpt ondernemers al sinds de oprichting met groei realiseren, interpretatie van resultaten en het vinden van potentiële kansen binnen en buiten de onderneming. Ben je zzp’er en administratie is niet helemaal jouw ding? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op zodat we de mogelijkheden door kunnen nemen zodat jij weer ondernemer wordt.