Een te lage efficiencygraad voorkomen? Natuurlijk kan dat.
Er zijn veel elementen die dodelijk kunnen zijn voor je business. Vaak gebeurt dit geleidelijk. Een systeem wordt niet van een update voorzien, een wegvallende medewerker wordt niet vervangen of er wordt even niet naar de concurrentie gekeken waardoor je op achterstand komt te staan. Een te lage efficiencygraad ontstaat vaak stapsgewijs, maar is tevens iets dat je niet mag accepteren. Op het moment dat je inziet dat de efficiencygraad te laag is, is het tijd om in te grijpen voordat je op de lijst met gefailleerde bedrijven komt te staan. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Onduidelijke strategie of doelstellingen
Een onduidelijke strategie vanuit het management moet je altijd zien te voorkomen. Net als doelstellingen die uitleg nodig hebben. Hoe duidelijker de targets zijn, hoe makkelijker je een te lage efficiencygraad kunt voorkomen. Gebruik heldere taal en zorg ervoor dat iedereen precies weet wat de bedoeling is.
Te lage efficiencygraad door gebrekkige communicatie
Gebrekkige communicatie tussen verschillende lagen of afdelingen zorgt voor inefficiënte processen, vertraging en hogere kosten. Een te lage efficiencygraad voorkomen begint met het optimaliseren van de processen. Zorg voor centrale contactpunten. Iedereen binnen de onderneming moet weten naar wie zij moeten gaan met vragen, advies of opmerkingen.
Verouderde processen, apparaten of machines
Optimalisatie is belangrijk wanneer je de doelstellingen wilt halen binnen je onderneming. Vaak betekent dit investeren in de nieuwste technologie, kennis en mensen. Heb je budget over of kun je budget vrijmaken, dan is het verstandig om eens te kijken naar verouderde processen, machines of apparaten die in jouw bedrijf gebruikt worden.
Achterstallig onderhoud
Achterstallig onderhoud zorgt ervoor dat machines kapotgaan. Maar achterstallig onderhoud binnen je personeelsbestand is misschien nog wel gevaarlijker. Wanneer heb jij je mensen het laatst op een cursus gestuurd of bij laten scholen zodat zij ook daadwerkelijk capabel zijn om te doen wat jij van hen verlangt? Ook hier zijn uiteraard kosten aan verbonden, maar het zorgt tegelijkertijd voor een hogere efficiencygraad. Daarnaast kun je medewerkers op deze manier vrolijker, productiever en loyaler krijgen. Zeker wanneer je een cursus aan kunt bieden waar de medewerkers al tijden op zaten te wachten.
Alles zelf blijven doen is eigenlijk geen optie
Efficiency heeft veel te maken met de juiste mensen op de juiste plekken. Zo weet je namelijk zeker dat mensen kunnen knallen. En dat gaat ook voor jou op. Is die lage efficiencygraad ontstaan omdat jij te veel bezig bent met dingen waar je eigenlijk niet mee bezig zou moeten zijn, zoals de administratie en boekhouding? Dan is het tijd om te beginnen met uitbesteden, zodat jij weer de ondernemer kunt worden die je wilde zijn.